Kako strukturirati financijsku transakciju i ostvariti povoljno financiranje?

Objavljeno 18.05.2024. u 01:57
Izvor:
Tema:

Za svaku fazu poslovanja nužan je kapital, a upravo zbog toga poduzetnici stalno tragaju za novim načinima i izvorima financiranja. Naravno, postojeći kapital je potrebno pravilno usmjeriti, a još važnije pronaći najpovoljniji način kako doći do njega. Ključ svega leži u kvalitetnom strukturiranju financijskih transakcija koje mogu biti presudne za daljnji razvoj poslovanja. Kako prepoznati adekvatno ulaganje, koji način financiranja je najisplativiji, i naravno kako uštedjeti – samo su neka od brojnih pitanja koja zaokupljaju poduzetnike, a u tom slučaju najbolje je potražiti savjet financijskih stručnjaka.

Vedran Petrušić i Goran Barać iz Liberfina, tvrtke koja se uspješno bavi strukturiranjem financijskih transakcija i njihovom prilagodbom radi realizacije financiranja od strane banaka, jako dobro znaju s kakvim se sve problemima svakodnevno susreću poduzetnici. Uz nedostatak kapitala, nepovoljne uvjete i sužene mogućnosti financiranja, mali i srednji poduzetnici često se suočavaju s manjkom stručnih znanja, posebice po pitanju strukturiranja financijskih transakcija, a čija struktura je nužna radi realizacije željenog financiranja. Zahvaljujući bogatom iskustvu i dugogodišnjem radu u bankarstvu ova dva nekadašnja bankara danas su malim i srednjim poduzetnicima u mogućnosti ponuditi specijaliziran financijski odjel. Jedinstveni na tržištu, s jedne strane jako dobro razumiju bankare, a s druge strane poduzetnike, u potpunosti shvaćajući njihovu problematiku. Tako poduzetnicima skreću pažnju i na trenutno jedinstvenu poslovnu priliku na tržištu – tri kreditne linije kojima HAMAG-BICRO na tržište plasira više od pola milijarde kuna kredita uz trošak financiranja sveden na svega 0,5% – 1,5%.

„Kada se traži kapital, cijelu situaciju ključno je sagledati s dva aspekta. Prvo da je sam projekt izgledan u realizaciji i da se postavi na zdravim temeljima, a drugo da projekt bude prihvatljiv modelima financiranja koji su trenutno dostupni na tržištu a istovremeno atraktivan investitorima. Da bi to bilo moguće, nužno je analizirati poslovanje, dobro razraditi plan ili ideju i adekvatno tome planirati. Bez planiranja te jasne strategije i vizije dugoročni benefiti teško su ostvarivi“, stiče Vedran Petrušić, jedan od direktora i partner Liberfina.

Za adekvatno ulaganje nužno je provesti inicijalnu analizu ideje i postojećeg poslovanja kako bi se uvidjeli temelji daljnjeg razvoja, ali i realni potencijal te uvidjeti što bi daljnji razvoj uistinu donio poduzeću, u smislu novih prihoda, ali i obveza. I upravo tu valja biti oprezan – upozoravaju ovi financijski stručnjaci koji su tijekom dugogodišnjeg rada u bankarstvu imali prilike vidjeti puno klijenata koji su upali u zamku lošeg strukturiranja poslovnog pothvata, pogotovo gledajući s aspekta financija.

Outsourcing ovakvog specijaliziranog odjela spriječit će vrlo često ad hoc rješavanje problema koje može rezultirati generiranjem dodatnih nepotrebnih troškova u poslovanju kao, na primjer, plaćanjem puno viših kamata. No, planiranjem i postavljanjem situacije sa prvenstveno strateškog, onda i planskog aspekta takve situacije vrlo lako se mogu izbjeći, a s jasnim planom i vizijom znatno se lakše realizira puno jeftiniji model financiranja. „Prolazeći kroz sve segmente postojećeg poslovanja ili ideje, na temelju dosadašnjeg bogatog iskustva vezanog uz bankarski sektor, usmjeravamo poduzetnika u smjeru najboljeg za njega, uzimajući u obzir financijski aspekt projekta ili cjelokupnog poslovanja“, dodaje Vedran Petrušić.

„Poduzetnici vrlo često imaju osnovnu ideju kako posložiti financije. Obzirom da im financije nisu osnovni posao, vrlo često nisu u mogućnosti uvidjeti ostale mogućnosti i benefite ukoliko bi se financijama upravljalo i kontinuirano pratilo od strane financijskog stručnjaka. Važno je sagledati šire aspekte poslovanja na način da se vidi koji financijski model može više uštedjeti“, navodi Goran Barać iz Liberfina.

Na primjer, poduzetnici investicije u poslovni prostor ili opremu nerijetko financiraju iz vlastitog obrtnog kapitala nužnog za tekuće poslovanje. No takve investicije ne ostvaruju brzi povrat novca što dovodi do manjka obrtnog kapitala i u konačnici financiranja obrtnog kapitala po kreditnim linijama koje se na kraju pokažu skupljima i nekoliko posto u odnosu na korištenje jeftinijih kreditnih linija vezanih isključivo uz investicijsko financiranje – ovo je samo jedan je od brojnih primjera gdje strukturiranje transakcija može igrati važnu ulogu.

„Upravo u tom trenutku nastupamo mi, kao posrednici i savjetnici, omogućavajući klijentu da ostvari željen cilj kroz optimalan i u konačnici puno jeftiniji model financiranja. Istovremeno pružajući jasnu sliku odnosno kvalitetno dokumentiran poslovni pothvat, financijske institucije u tome slučaju znatno lakše donose odluku i prije prihvaćaju financiranje tog pothvata. Tako se postiže uistinu dobitna kombinacija, kako za poduzetnike, tako i za financijske institucije“, napominje Goran Barać iz Liberfina.

Više informacija:
+ 385 (1) 551 5676
[email protected]
www.liberfin.hr

Preporuka za daljnje čitanje:

Novčano tržište

Objavljeno 08.04.2014. u 22:29